Geert Berghs (tenor)

Dr. Geert Berghs (1953) studeerde geneeskunde met bijvak muziekwetenschap in Nijmegen en promoveerde in 1988. Zijn eerste zanglessen volgde hij in 1986 bij Nelly van der Spek. In 1992 deed hij eindexamen solozang bij Margreet Honig. Verdere vocale coaching ontving hij van Jelle Draijer, Kurt Equiluz, Henny Diemer en Ingrid Voermans. Hij maakte enige jaren deel uit van The Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman en van het a capella pop-jazz ensemble Mezzo Macho.

Daarnaast ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig solozanger met een uitgebreide en gevarieerde concertpraktijk die reikt van de barok tot de eenentwintigste eeuw. Zo soleerde hij o.m. in Bachs Passionen (aria’s en evangelistenpartijen), talloze cantates, het Weihnachts-oratorium, Händels Messiah, Die Schöpfung van Haydn, Rossini’s Messe Solennelle, Puccini’s Messa dir Gloria, Les Noces van Strawinsky en de Nicholas Cantata van Britten, met dirigenten als Jos van Veldhoven, Daan Admiraal en Daniël Reuss. Met het Brabants Orkest en het Gelders Orkest vertolkte hij de aria’s in de Matthäus Passion.

In 2002 soleerde hij in de Sint Pieter te Rome met het Orchestra di Lazio in Mozarts Krönungsmesse en in 2003 maakte hij eveneens in Italië een tournee als evangelist in Bachs Johannes Passion, waarbij hij zeer lovende kritieken ontving.

Op het gebied van de opera trad hij op in werken van Mozart (titelrol in “Idomeneo”), Verdi (Carlo in “Giovanna d’Arco”), Offenbach (Hoffman in “Les contes d’Hoffman”), Lorzing (Baron Kronthal in “Der Wildschutz”), en in werken van Purcell, Bononcini, Menotti en Wagenaar. In 2010/2011 soleerde hij met aria’s van Léhar in een contemporaine instrumentatie van Andreas Mehringer.

Jarenlang werkte hij samen met de organist/pianist Tijn van Eijk in concerten met muziek van o.a. Monteverdi, Charpentier en Bach. Met de pianisten Jacob Bogaart en Kees Schul gaf hij verscheidene liedrecitals met muziek van o.a. Korngold, Massenet, Debussy, Britten en Hindemith.

Meer informatie op www.geertberghs.nl