Howells, House of the Mind

De Engelse componist Herbert Howells (1892-1983) was een wonderkind. Als koorknaap van 11 jaar deed hij ook al dienst als hulporganist. Doordat zijn ouders het niet breed hadden, kon hij alleen met hulp van welgestelden naar het Royal College of Music in Londen, waar hij een sterleerling was. Zijn levenslange zwakke gezondheid zorgde er voor dat hij niet hoefde te vechten in de Eerste Wereldoorlog, maar belette hem niet om uiteindelijk de leeftijd van 91 jaar te halen.

Howells trouwde in 1920 en verloor in 1935 zijn zoon aan kinderverlamming. De rouw heeft de rest van zijn leven en werk getekend. Van instrumentale werken schakelde hij over op religieuze composities. Hij was inmiddels zo bekend geworden, dat hij gelegenheidswerken schreef voor zowel de kroning van Elizabeth II, als de rouwdienst voor John F. Kennedy.

House of the Mind, gecomponeerd in 1954 op een tekst van Joseph Beaumont (17de eeuw) is kleinschalig en introvert. De dichter moedigt ons aan tot inkeer. Ons hart, zegt hij, beschouwen wij als het huis van God. Maar waarom zou niet ook onze eigen ziel daar mogen wonen? Het is de veiligste plek en het meest nabij.

Max van Egmond