Hieke Meppelink

Sopraan Hieke Meppelink zingt met passie oratoria en is dan ook een graag geziene soliste bij de vele oratoriumkoren die Nederland rijk is. In de loop der jaren heeft zij een uitgebreid repertoire opgebouwd, variërend van de vroege barok t/m hedendaags repertoire. Uiteraard ontbreken daarbij de grote koorwerken niet, zoals de Elias, de passionen en cantates van Bach en de vele Händel oratoria.

De Nederlandse sopraan heeft inmiddels met vele gerenommeerde orkesten en ensembles gezongen. Zij was soliste bij het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Bruggen en maakte een tournee door Japan en Europa met o.a. de Hohe Messe van Bach. In 2011 zong zij een van de laatste concerten door Gustav Leonhardt, een 5-tal Bachcantates in het Spaanse Cuenca. Daarnaast werkte zij met o.a. het Combattimento Consort o.l.v. Jan Willem de Vriend en de Nederlandse Bachvereniging  o.l.v. Jos van Veldhoven.

Vanaf 2005 is Hieke vaste sopraansoliste  in het ensemble Camerata Trajectina. Het ensemble geldt als dé pleitbezorger voor Nederlandse muziek uit de Gouden Eeuw en brengt jaarlijks cd’s uit voor het label Globe. Zij was met dit ensemble o.a. te gast in het Early Music Festival Boston en maakte tournees door de VS, Zweden, Noorwegen, Hongarije, Kroatië en Marokko. Een project waarmee Camerata Trajectina furore maakte was de eerste opgevoerde Nederlandse opera Bacchus, Ceres en Venus van Johan Schenck tijdens het Festival Oude Muziek. Hieke vertolkte de rol van Ceres. Daarnaast was zij Superbia in de voorstelling De Zeven Zonden van Jeroen Bosch en recent werd de opera De Triomferende Min uitgevoerd. In augustus 2015 trad het ensemble wederom in het Festival Oude Muziek op, ditmaal met ‘Dowland in Holland’. De gelijknamige cd ontving unaniem lovende recensies.

Naast haar podiumwerkzaamheden heeft Hieke haar beeldhouwatelier in Haarlem. Zij heeft een vast samenwerkingsverband met een aantal Nederlandse galeries en exposeert regelmatig. In de openbare ruimte is monumentaal werk van haar onthuld in de gemeenten Enschede en Oegstgeest. Het behoeft geen betoog dat muziek een belangrijke rol speelt in haar beeldhouwkunst, het is voor haar een grote inspiratiebron. Een wederkerige inspiratie, want het beeldend vermogen nodigt vervolgens ook weer uit tot beeldend zingen. En zo zijn beide passies in evenwicht.

Meer informatie op www.hiekemeppelink.nl