Jos van der Kooy (organist)

Jos van der Kooy (1951) studeerde orgel en improvisatie bij Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij in 1981 werd onderscheiden met de Prix d’Excellence.

Hij vervolgde zijn opleiding bij Hans Haselböck (improvisatie), Ewald Kooiman (Bach en Franse barokmuziek), Daniel Roth (Franck) en Charles de Wolff (Liszt, Reger en twintigste eeuws repertoire).

Sinds 1981 is Jos van der Kooy cantor en organist van de Westerkerk te Amsterdam.
In 1990 werd hij benoemd tot stadsorganist van Haarlem. In die functie is hij vaste bespeler van het Müller orgel in de Grote- of Sint Bavokerk bij de stadsconcerten. Als docent, jurylid en bestuurder is hij betrokken bij het Internationaal Orgel Festival Haarlem. In het buitenland werkte hij mee aan festivals te Altenberg, Kazan, Neurenberg, Saint Albans, Sint Petersburg en Wenen.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan het Conservatorium te Alkmaar. Hij maakt opnamen voor televisie, radio en CD. Zijn interpretatie van de muziek van Max Reger en César Franck oogst veel bijval. Hij is een pleitbezorger van hedendaagse muziek, in het bijzonder van werk van Nederlandse componisten. Als concertgever, kerkorganist en docent propageert hij de improvisatiekunst.

In de loop der jaren werden hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend:

  • Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
  • Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
  • Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
  • Zilveren medaille,1989, en gouden medaille,2000, van Société Académique “Arts, Sciences, Lettres”, Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.