Dave ten Kate (altus)

foto's © Jocelyne Moreau Photography

Dave begon op zeer jonge leeftijd met zingen in het Haags Matrozen Koor. Hij kreeg zijn eerste zanglessen van Gregor Bak en Sipke de Jong. Hij volgde na de middelbare school een jaar lessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Rita Dams en Wout Oosterkamp, waarna hij een aantal jaren les had van Marjan Kuiper. Mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation volgde Dave in 2004 lessen van Martha Sharp, Johannes Effertz-Wolf, Monika Lentz en Adriaan de Wit aan het Mozarteum in Salzburg.

Masterclass, televisie, film en Holland Festival
In april 2003 werd Dave geselecteerd voor een Bach Masterclass, gegeven door de beroemde countertenor Michael Chance. Dave’s participatie werd uitgezonden door het tv programma ‘Masterclass’ van Sonja Barend.

Het IKON vroeg Dave in 2004 mee te werken aan het tv programma “Het vermoeden”, waar hij gedeelten uit ‘Nisi Dominus’ van Vivaldi zong. Tjeerd Oosterhuis vroeg hem in dit zelfde jaar om bij een filmproject muziek te zingen. Ook in 2004 zong Dave in de productie Body/Voice van het Nationale Ballet en het Holland Symfonia in het kader van het Holland Festival, o.l.v. Ted Brandsen en dirigent Charles Olivieri-Munroe.

In 2006 gaf hij samen met Ernst Daniël Smid concerten in Nederland, begeleid door L’Orchestra Particolare o.l.v. Jan Stulen. Ook onder leiding van .Jan Stulen werkte hij mee 2010 aan uitvoeringen van Bach’s Matthäus Passion. Later werd hij uitgenodigd zijn medewerking te verlenen aan een concert ter ere van de 80e jarige verjaardag van Stephen Sondheim, naast o.a. Ernst Daniel Smid en Noortje Herlaar.

Oratorium en barok
Dave ten Kate is een veel gevraagde solist voor oratoriumconcerten en barokprojecten. Op zijn repertoire staan ondermeer de Matthäus- en Johannes Passion van Bach, het Stabat Mater van Vivaldi en vele Bach cantates. Aria’s uit opera’s van o.a. Händel, Gluck en Purcell behoren ook tot zijn repertoire. Zo zal hij in 2012/2013 te zien en te horen zijn in een operaproductie van Orfeo ed Euridice van Gluck.

Dave’s veelzijdigheid blijkt o.a. uit zijn optredens in muziektheater-stukken waarin hij, naast zingen, ook acteert. Samen met diverse pianisten, geeft Dave recitals voor het bedrijfsleven en (privé)concerten met een bijzonder karakter, van de Arie Antiche tot de romantisch liederen van o.a. Schubert. Dave’s optredens worden vaak omschreven als “een lust voor het oor en hart”!

Meer informatie op www.davetenkate.nl

One thought on “Dave ten Kate (altus)

Comments are closed.