Helena van Heel (mezzosopraan)

De Zweedse mezzosopraan Helena van Heel beheerst als concertzangeres het hele spectrum van de klassieke muziek. Met haar lyrische stem toont zij grote affiniteit met zowel de barok als de klassieke en de romantische periode. Hiernaast kan zij bogen op een ruime ervaring in de hedendaagse muziek.

Helena’s muzikale wortels liggen in de Zweedse koortraditie. Haar muziekstudie in Piteå werd in eerste instantie gevolgd door aanstellingen bij het Eric Ericsons Kamerkoor, het Zweeds Radiokoor en het Nederlands Kamerkoor.In die periode ontving zij lessen en masterclasses van onder meer Dalton Baldwin (Framnäs Folkhögskola), Geoffrey Parsons (Edsbergs Musikskola), hofzangeres MariAnne Häggander en Folke Abenius (Stockholms Opera), Paul Schilhawsky (Mozarteum, Salzburg) en Rudolf Jansen (Amsterdam). Momenteel wordt zij gecoacht door Monika Hauswalter (Regensburg).

Als soliste trad Helena van Heel op met het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Het Gelders Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Orkest van het Oosten en de Marinierskapel. Zij werkte met de dirigenten Frans Brüggen, Eric Ericson, Reinbert de Leeuw, Peter Eötvös, Tõnu Kaljuste, Christoph Poppen, Wayne Marshall, Roberto Benzi, Johannes Leertouwer en Risto Joost.

Verder soleerde zij onder meer bij het Asko/Schönberg Ensemble, Poglietti Consort, La Suave Melodia, In Stil Moderno, Barok Opera Amsterdam en Corelli Consort Tallinn.
Helena van Heel was te horen op radio, tv en cd. Zij verleende haar medewerking aan de Donaueschinger Musiktage, het Gergiev Festival en het Holland Festival.
Tot Helena’s uitvoeringen en opnames met orkest of ensemble behoren onder andere muziek van C. Monteverdi, H. Purcell, J.D. Zelenka, J.S. Bach, G.F. Händel, J. Haydn, W.A. Mozart, F. Schubert, M. Ravel en A. Schnittke.

Helena van Heel geeft regelmatig liedrecitals en beschikt over een zeer uitgebreid liedrepertoire. Zij was onder meer te horen in de kleine zaal van De Doelen, Rotterdam en de kleine zaal van het Concertgebouw, Amsterdam.

2 thoughts on “Helena van Heel (mezzosopraan)

Comments are closed.