Nicola Wemyss (mezzosopraan)

De Schotse mezzosopraan Nicola Wemyss behaalde haar solo diploma zang cum laude aan het Conservatorium van Birmingham. Vervolgens studeerde ze bij Marius van Altena en Rita Dams aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en behaalde het diploma Uitvoerend Musicus barokzang in 2001.

Nicola Wemyss’ solocarrière begon met het winnen van de eerste prijs van het Chimay Concours voor barokzang in 2000. Sindsdien is ze regelmatig te gast als soliste bij ensembles en orkesten als Les Arts Florissants, Orkest van de 18e Eeuw, Utrechts Barok Consort, Musica ad Rhenum, Combattimento Consort Amsterdam, het Telemann Chamber Orchestra (Osaka), het Radio Kamerorkest, de Nederlandse Bachvereniging, het Halcyon Ensemble, Ensemble Jacques Moderne, Capella Figuralis, Ex Tempore België en Bochumer Symphoniker onder leiding van dirigenten als Frans Brüggen, William Christie, Richard Egarr, Roy Goodman, Ton Koopman, Joachim C Martini, Paul van Nevel, Steven Sloane, Joël Suhubiette, Jos van Veldhoven, Jan Willem de Vriend, Jed Wentz…

Naast haar brede oratoriumrepertoire heeft Nicola Wemyss ook diverse opera rollen gezongen waaronder Dido in Dido en Aeneas’ van Purcell (met Wentz en Musica ad Rhenum), Hébé in Rameau’s Les Indes Galantes’ (met Brüggen en de Orkest van de 18e Eeuw), Orfeo in Orfeo’ van Rossi (met van Veldhoven en Capella Figuralis), Serpina in La Serva Padrona’ van Pergolesi (met Brüggen en het Radio Kamerorkest), Dorotea in Don Chisciotte in Sierra Morena’ van Conti (met van Veldhoven en het Utrechts Barok Consort) en de Koningin-moeder in Turandot’ van Busoni (met Debrock en Opera Minora).

Nicola Wemyss heeft verschillende CD’s opgenomen waaronder Sylvia in Ascanio in Alba’ van Mozart en Annio in La Clemenza di Tito’ van Mozart, Dido in ‘Dido and Aeneas’ van Purcell, Dafne in ‘Apollo e Dafne’ van Handel en Diana in Pan and Syrinx’ van Galliard o.l.v. Jed Wentz en Musica ad Rhenum voor Brilliant Classics, muziek van Charpentier met Les Arts Florissants voor Erato, de Händel oratoria Gideon’ (Eliakim), Dejanira in ‘Hercules’ en de eerste vrouw en de koningin van Sheba Solomon’ met Joachim C. Martini met het Barockorchester Frankfurt/Junge Kantorei voor Naxos en muziek van Demantius en Padovano met het Huelgas-Ensemble voor Harmonia Mundi France.

Meer informatie op http://nicolawemyss.wix.com/sing