Ensemble ’t Kabinet

v.l.n.r. Zaynab Khalil (contrabas), Machteld van Duyn (hobo), Sarah Assman (hobo), Wim Dijkstra (orgel), Daniel Boothe (viool 1, artistiek leider), Imke Jansen (altviool), Laura Bruggen (viool 2), Takako Kunugi (fagot) en Cassandra Luckhardt (violoncello)

’t Kabinet is een jong en dynamisch ensemble dat zich toelegt op het blootleggen van al het inherente drama binnen de muziek uit de barok. Het ensemble doet dit door de wereld van de oude muziek in deze tijd opnieuw te verbeelden en met nieuwe kracht te bezielen.

’t Kabinet (afgeleid van Paulus Matthysz’s beroemde muziekpublicatie ’t Uitnemend Kabinet uit 1649) is een initiatief van violist Daniel Boothe. De internationale groep van zeer gespecialiseerde musici speelt in kleinere en grotere bezettingen en van kamermuziek tot grootschalige operaproducties. Hoewel de basis in Amsterdam ligt, spelen zij niet alleen in Nederland maar ook elders in Europa.

Daniel Boothe, artistiek leider van ’t Kabinet
Daniel Boothe, artistiek leider van ’t Kabinet

In het seizoen 2012/2013 werkte ’t Kabinet samen met de Opera Studio Nederland in producties van Charpentier’s La Descente d’Orphee aux Enfers, Monteverdi’s Ritorno d’Ulisse in Patria en Cavalli’s La Callisto. Ze voerden ook kamermuziek uit in het Geelvinck Museum en tijdens de Louise Concerten in Brussel. Nog kort geleden voerde ’t Kabinet Handel’s Alcina uit met de Accademia Europea dell’Opera in Lucca. Deze zomer gaan zij weer naar Italië voor de uitvoering van Handel’s Guilio Cesare en Monteverdi’s L’Incoronazione di Poppea met het Centrum voor Opera Studies in Sulmona. Op de agenda staan o.a uitvoeringen in Innsbruck en Venetië.