Joost van Velzen

Joost van Velzen is een zeer breed georiënteerde zanger. Hij heeft een klassieke achtergrond en zijn interesse ligt met name bij het muziektheater.

Al vroeg raakte Joost gefascineerd door muziek. In zijn kindertijd werd er thuis vaak jazzmuziek gedraaid en zong hij mee met Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Count Basie en Sarah Vaughn. Daarnaast leerde hij klarinet, orgel en keyboard spelen. Op de middelbare school volgde een kennismaking met de klassieke muziek. Dankzij een enthousiaste muziekdocent kwam een breed repertoire aan bod: van Bach, Vivaldi en Monteverdi tot grote werken als Carmina Burana, de Bolero van Ravel, West Side Story en Carmen.

Pas na een studie farmacie aan de universiteit durfde Joost eindelijk toe te geven aan zijn grootste passie: zingen. Hij volgde de klassieke zangopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en raakte al snel verknocht aan de oude muziek en het liedrepertoire. Met de vertolking van enkele rollen bij de Dutch National Opera Academy maakte hij bovendien kennis met het muziektheater. De combinatie van oude muziek en het theater, in het bijzonder van componisten als Purcell, Monteverdi en Händel, leidde tot een eerste specialisatie.

Maar Joost wilde meer. Zijn zoektocht naar alle registers van de tenorstem en naar de technische vaardigheden voor het 19e-eeuwse operarepertoire leidde hem naar de Amerikaanse heldentenor Dennis Heath in München en naar de IJslandse tenor Jón Thorsteinsson, door wie hij momenteel wordt gecoacht.

Joost wisselt stijlen graag af: hij zong de rol van Jason in de hedendaagse opera Kinderen van Medea van Warner van Es (2009) en aansluitend in King Arthur van Henry Purcell (1691). Met Barokopera Amsterdam maakte hij een tournee door binnen- en buitenland met de voorstelling “Purcell Gala”. Joost maakt deel uit van The Restoration Company, een internationaal ensemble dat zich tot doel stelt de engelse muziek uit de restauratieperiode nieuw leven in te blazen, en hij verleent medewerking aan Cappella Amsterdam bij het uitvoeren van moderne opera waaronder Sonntag aus Licht van Stockhausen en Dionysos van Rihm.