Franske van der Wiel

Mezzosopraan Franske van der Wiel (1993) sloot in 2016 haar bachelor klassieke zang af aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle. Twee jaar later sloot zij de master klassieke zang cum laude af bij Claudia Patacca en Marien van Nieukerken. Zij volgde masterclasses van diverse docenten, onder wie Nelly Miricioiu, Margreet Honig, Jard van Nes, David Wilson-Johnson, Evelyn Tubb, Miranda van Kralingen en Thomas Oliemans.

Franske soleerde onder andere in Händels Messiah en de Brockes Passion, de Matthäus- en Johannes-Passion, het Weihnachts-Oratorium, het Magnificat en de Hohe Messe van Bach, het Requiem van Mozart, de Mis in D van Dvořák, Petite Messe Solennelle en Stabat Mater van Rossini. Tevens nam zij de rol van Dido in Dido and Aeneas van Purcell en de rol van derde dame in Die Zauberflöte van Mozart op zich.

In oktober 2016 won zij de tweede prijs bij het Bach Vocalistenconcours Tilburg. In april 2017 nam zij samen met pianist Ruben Tekelenburg deel aan The International Student LiedDuo Competition waar zij de halve finale behaalden. Sinds 2018 vormt Franske een vast duo met pianiste Maxime Snaterse met wie zij een gedeelde eerste prijs won tijdens het Festival Vocallis te Vaals in oktober 2018.