Hetty Jansen (mezzosopraan)

Hetty Jansen studeerde zang aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarvoor behaalde ze haar doctoraal in de Communicatiewetenschap aan de Nijmeegse Radboud Universiteit.

In Amsterdam studeerde ze bij Hein Meens en later bij Aafje Heynis en Margreet Honig. Momenteel wordt ze begeleid door Peter Harrison. Ze volgde masterclasses bij onder meer Jard van Nes, Rudolf Jansen, Meinhard Kraak en Julius Drake.

Authenticiteit en bezieling zijn waarden die Hetty centraal stelt in haar muzikale benadering. Critici typeerden haar stem als ‘helder en krachtig’ en haar uitvoering als ‘hartstochtelijk en passievol’. Als veelzijdige musicienne weet ze te ontroeren in de Passionen van Bach, maar ook het publiek ‘in vervoering te brengen’ met Spaans repertoire tijdens een zomeravondconcert op de gracht.

Hetty vertolkte een breed repertoire, variërend van Bach’s Matthäus Passion tot het Stabat Mater van Szymanovski en De Staat van Louis Andriessen.  Hetty was te beluisteren in operaproducties en recitals in Nederland, Duitsland, België en Italië. Bij verschillende gelegenheden trad ze op voor de Nederlandse radio en televisie.

In de afgelopen jaren zong zij bij verschillende orkesten: ‘les Nuits d’Eté’ van Berlioz en de ‘Wesendonck lieder’ van Wagner met het Betuws Symfonie-orkest en het Haerlems Symfonie-orkest; in 2011 de ‘Lieder eines fahrenden Gesellen’ van Mahler met het Wings Ensemble o.l.v. Jurjen Hempel in de Kleine Zaal van de Philharmonie. Bij dezelfde gelegenheid voerde zij samen met het Wingsensemble de Wereldpremiere uit van het stuk ‘Oranges visible from the air’ van de jonge componist Max Knigge.

Hetty woont in Haarlem met haar man Paul Rutten en haar zoon Elias.

Meer informatie op www.hettyjansen.com