JanJoost van Elburg (dirigent)

JanJoost van Elburg (1962) is sinds september 2012 dirigent van het Westerkerkkoor en de cantatediensten in de Westerkerk van Amsterdam.

Hij studeerde in 1991 af aan het Conservatorium van Rotterdam in de richting Koordirectie. Hij studeerde o.a. bij Barend Schuurman. Daarnaast studeerde hij zang bij Jelle Draijer, Margreet Honig en in Engeland bij Ghislaine Morgan.

Tot voor kort dirigeerde hij The Renaissance Singers (Londen, Engeland) en het Reading Bach Choir (Reading, Engeland). Sinds 2001 is hij vaste dirigent van The Bartholomew Consort (Oxford, Engeland), vanaf 1987 van het Lelikoor te Amsterdam en tijdelijk van het projectkoor TIEN. Daarnaast werkt hij regelmatig als vocal coach van Cantiones Sacrae (Dundee, Schotland) en het Zanzaretta Quintet te Amsterdam. Hij is als vaste dirigent verbonden aan het Blackdowns Early Music Festival sinds 2004.

JanJoost van Elburg is veel gevraagd als dirigent, editor en vocal coach, zowel in Nederland als in Engeland, als docent in ensembletechniek en -training, zang, theorie en koordirectie. Als zanger trad hij op met diverse ensembles, zoals The Tallis Scholars, het Groot Omroepkoor, Cappella Pratensis, Capella Coloniënsis in Keulen en zijn eigen ensembles op diverse tournees door Europa.

Hij geeft workshops en lezingen, zowel in Nederland als in het buitenland, over diverse onderwerpen zoals Renaissance- en barokmuziek, madrigalen, Vlaamse polyfonie in het bijzonder, het Eton Choirbook, Tudor Music en koordirectie. Zo werd hij uitgenodigd bij de Summer School of Lacock (Engeland, Spanje, Italië, Schotland, Kroatië, Cyprus en Mexico (2013), Tallis Scholars Summer School (TSSS) met Peter Phillips en The Tallis Scholars van 2000-2003, Music Camp the High Wycombe en het European Music Festival te Bulgarije. Voorheen was hij jurylid van de Nederlandse Nationale Koorwedstrijd. Hij is artistiek medewerker van de stichting ‘Le Pavillon’.

Sinds 2002 heeft hij als initiator en hoofddocent gewerkt aan de Internationale Dirigentencursus (International Choral Conducting Course). Al meer dan 20 jaar is hij verbonden als medewerker aan de stichting Buitenkunst.