Bachs Hohe Messe in de Westerkerk Amsterdam

Hohe Messe 29 oktober 2016 Westerkerk

Het Westerkerkkoor en het Lelikoor – twee topkoren uit Amsterdam – bundelen hun muzikale krachten in een uniek samenwerkingsproject: Johann Sebastian Bachs Mis in b, BWV 232, beter bekend als de Hohe Messe. Deze zal op 29 oktober worden uitgevoerd in de Westerkerk te Amsterdam.

bestel toegangskaarten

In dit grootse werk laat Bach horen welke uiteenlopende componeerstijlen hij tot in de finesses beheerst. Dit varieert van strenge Renaissance-polyfonie tot de stijl van de motetten en cantates uit zijn eigen tijd, de hoog-Barok, dat alles bijeengebracht onder een majestueuze spanningsboog. Bach heeft daarbij ook gebruik gemaakt van bestaand eigen materiaal. De Hohe Messe klinkt stralend en fris, en vertoont een volmaakte eenheid tussen tekst en muziek.

Velen kennen het Westerkerkkoor van de maandelijkse Cantatediensten, een 65-jarige traditie waarin het zingen van de muziek van Johann Sebastian Bach centraal staat. Voor de leden van het Westerkerkkoor is deze uitvoering van Bachs Hohe Messe heel bijzonder: niet alleen omdat het een concert en geen kerkdienst betreft, maar ook om het gezamenlijk optreden met het Lelikoor, dat kan bogen op een veelzijdige concertpraktijk van meer dan 25 jaar.

De solisten Caroline Stam (sopraan), Kaspar Kröner (alt), Mark Bonney (tenor) en Bas Kuijlenburg (bas) zijn alle vier doorkneed in het Bach-repertoire.

De begeleiding is in handen van de musici van Ensemble ’t Kabinet, die spelen op barokinstrumenten. Dit jonge en dynamische ensemble, waarvan violist Daniel Boothe de leider is, legt zich toe op het ontsluiten van de dramatiek die inherent is aan de muziek uit de Barok. ’t Kabinet staat garant voor spannende vertolkingen.

Het geheel staat onder de inspirerende leiding van JanJoost van Elburg, de vaste dirigent van zowel het Westerkerkkoor als het Lelikoor.

Zaterdag 29 oktober 2016, aanvang 20.00 uur

Toegang € 25 / eerste rang € 40

Westerkerk Amsterdam
Prinsengracht 281
1016 GW Amsterdam
www.westerkerk.nl
www.westerkerkkoor.nl
Volg de Westerkerk en het Westerkerkkoor op Twitter, Facebook en Instagram (westerkerkamsterdam)

Voorverkoop via concert4you.nl

Posted in blog